Bio René


Bio René in vogelvlucht gebaseerd op verschillende inspiraties

rene met gitaar

René is opgegroeid in het Brabant en stamt uit een eeuwenoude schoenmakersfamilie uit Dongen. (foto)

leerlooierij rivier de donge


Als kind liep hij naar school langs leerlooierijen met openstaande deuren, waar huiden in tonnen ronddraaiden en waar ze gespoeld werden met het water van het riviertje de Dongen dat helemaal pikzwart kleurde. Geboren was hij op de Hoge Ham 116, veilig hoog, want de huizen bij de Lage Ham liepen s 'winters door de uittredende rivier onder water.

hoge ham lage ham


Hij kwam uit een arbeidersgezin. Moeders stikte schachten (bovenkant) en vader maakte de onderkant. Zelf stond hij als jonge knaap bij te verdienen door machinaal zwikken van laarzen in een kleine werkplaats. Zijn kinderjaren werden voornamelijk gevormd tijdens lange vakantie periodes in de Kempen op primitieve campings, vooral in de buurt van Retie waar ze op het dorpsplein water haalden uit de gemeenschappelijke waterpomp.

dorpskern van Retie

Al met al er al groeide de neiging naar avontuur en op zijn 18de liet hij zijn oog vallen op een advertentie in de krant. "Stuurman gevraagd op binnenvaart schip". Hij trok z`n stoute schoenen aan, belde en kreeg het antwoord: "Kom zondagavond om 24.00 aan boord". Dus kwart over twaalf loste hij de trossen en voer af over de Dongen naar het grote water de Amer en de Belgische Maas richting de Biesbos.

"Zo jij wou stuurman worden? Hier heb je het roer, dat is de radar. Blijf tussen die twee strepen. Dat is de oever. Komt er een streepje over dwars, dat zijn de Moerdijkbruggen, maak mij dan wakker want ik ga nu slapen" zei de schipper en die vertrok benedendeks.

Daar stond hij dan, nog nooit één meter gevaren, en nogal zigzaggend, bereikte hij de twee bruggen. Schipper kwam naar boven, hij was geslaagd en mocht blijven. Het was een begin van méér dan een avontuur, eigenlijk meer een spannend jongensboek, wat hij toen nog niet wist; Binnen de paar dagen had hij het schip onder controle en na twee weken kon hij geheel zelfstandig varen.

Hij heeft meerdere stormen doorstaan op het IJsselmeer, maar ook op de Schelde van Terneuzen naar Vlissingen en boven Schotland bij de Orkney eilanden.

Orkney eilanden

Het grote avontuur begon toen René het schip afmeerde en vaarwel zei om met het verdiende geld naar Ierland te vertrekken voor een langdurig verblijf. Hij maakte een reis langs de kust het hele land rondom, elke dag een andere plaats en leerde veel over de Ierse Keltische cultuur.

Ierland

Vissershaven Vlissingen

Terug gekomen vestigde hij zich in Vlissingen aan de oude vissershaven. Het witte huis met het ronde raam had een prachtig uitzicht over de haven, het loodswezen en de Schelde. Hij besloot om naar de Zeevaartschool te gaan voor het halen van een nautisch diploma.

De Pier in  Vlissingen

Daarna verhuisde hij terug naar zijn geboortedorp Dongen en woonde in de Lage Ham met in de achtertuin het riviertje de Dongen wat inmiddels een stuk zuiverde was geworden en bedwongen was van winterse overstromingen.

Later verhuisde hij naar het Looiersplein (Dongen) in een oude schoenfabriek en volgde een heuse opleiding ambachtelijk schoenmaker/ontwerper in Den Bosch. Tijdens deze periode heeft hij nog contact gelegd met hele oude schoenmakers uit Dongen om hun verhaal (traditie) met respect (uit) te horen. Begon een eigen atelier en maakte ontwerpen en schoenen uit privé opdrachten. Doordat dit schoenfabriek moest plaatsmaken voor een winkelcentrum verhuisde René naar Breda, t 'Ginneken vlakbij rivier de Marck. Hier besloot hij het roer drastisch om te gooien en ging verder in de muziek. In deze periode speelde hij als muzikant in diverse groepen voornamelijk in de Ierse traditie. Maakte buitenlandse tournees en werkte mee aan theater en dans producties. Verder maakte hij een reis door Noord Spanje en vertoefde vaak in de Morbhian, Bretagne.

Kaart Noord Spanje

Morbhian

In 2007 trouwde hij met de Vlaamse muzikante Marianne Wynen en ging samen wonen in de Koeistraat 11 te Arendonk in een wel speciaal huis wat ze zelf de Ark gingen noemen. In de volksmond het hoekhuis van meester De Pauw gebouwd (1929) door architect J.B. Lauwers in overgangsstijl van Art-Deco naar Nieuwe zakelijkheid.

Koeistraat te Arendonk de ark in Arendonk


Vier bouwlagen onder een plat dak, wat vroeger nog dienst deed als uitkijkpost. Met een lange diepe tuin naast het Van Gorpkensvoetweg. In deze tuin werden vele muziekstukken bedacht. Op de bovenste verdieping werd een studio en lesruimte ingericht. Ook hier werd het lesboek Dungha in mekaar gezet alsmede opnames voor de Nederlandse speelfilm "In naam van de vader".

René studeerde in 2010-11 management cultuur en podium kunsten aan UAMS universiteit te Antwerpen en bracht de oprichting VZW Folkzien als eindwerk in. Wat als zeer goed werd ontvangen.

Tevens volgde hij in 2012-13 de opleiding podiumtechnieken in de Singel te Antwerpen.

Veel composities werden van 2007 tot op heden bedacht op een andere bijzondere plek. Dit gebied was al eerder bekend van vroegere vakanties met de kinderen namelijk regio Les Deux Caps aan de Côte d'Opale.

Deux Capes

Milo

Milokrollen

Wieke Jasmijn Sil Quirine Jetske Froukje RenéCamille

Camille RóisínStrouanne

Strouanne