Keltisch Dansen1. Traditionele dansen


2. Dansimprovisatie


3. Kleurenwiel


1. TRADITIONELE DANSINITIATIE

In deze danscursus waaraan iedereen kan deelnemen zonder tevoren te boeken, is plezier in bewegen op muziek de belangrijkste factor. De cursus Traditionele Dans is bedoeld voor jongeren en volwassenen (Kan in vereenvoudigde patronen voor kinderen en personen met een mentale beperking) . Deze initiatie betreft gezongen en instrumentale dansen met onder meer Bourrée, Andro, Schottisch, Jig, Wals, Mazurka, Polka, Tovercirkel, Reel, Kleurenwiel maar ook vrije intuïtieve improvisatiedans komt aan bod.

Zie: PIEDS DANSE MUZIEKVIDEO http://www.vimeo.com/24216667

Twee schottische uit het trekzakboek Dungha van René

2. DANSIMPROVISATIE VOOR KINDEREN

In deze nieuwe cursus van zes creatieve lessen gaan kinderen spelen met alles wat met dans te maken heeft. Ze leren zichzelf te uiten in dans, een verhaal te vertellen, expressief bezig te zijn en bedenken wat je met bewegingen aan het publiek kunt vertellen.

De cursus Dansimprovisatie is bedoeld voor kinderen en personen met een mentale beperking maar kan ook voor alle andere doelgroepen.

3. KLEURENWIEL


kleurenwiel

Kleurenwiel is een ontmoetingsdans ontworpen door folkzien.

Klik hier voor een muziekfragment

Dansinitiatie en uitleg

Het Kleurenwiel is eendelige dansmuziek geschreven door René Krol. Het betreft een muziekstuk dat zich telkens herhaalt in een andere muzikale variatie en interpretatie van de muzikant.

Dansbeschrijving

Het is een kringdans per koppel in vier verschillende bewegingen. De kring wordt afgewisseld gevormd door mannen en vrouwen.

Mouvement 1: Per duo: Beide rechtse handen voor de vrouwenschoot (aan de rechtse danser). De linkse handen achter de rug van de man( de rechtse danser).

4 bijtrekpassen naar links.

Mouvement 2: 2 bijtrekpassen naar rechts en naar elkaar toe buigen.

Mouvement 3: We rijgen een ketting van drie schakels, de eerste heb je al vast, rechtse hand, tweede met linkse hand, De derde is tevens een beweging waar de man de vrouw( rechtse danser onderdoor) door een poortje laat draaien.

Mouvement 4: We wiegen onze nieuwe partner eenmaal van links naar rechts.

We herhalen de dansbeweging.

Opmerking: De titel verwijst naar een kleurenwiel.

Ideaal voorbeeld: Als de cirkel gevormd wordt door 6 of 12 koppels, telkens gemerkt met een verschillende opvallende kleur, dan gaan door de dans de kleuren zich mengen en na enkele keren de dansbeweging te hebben uitgevoerd staat de juiste kleur terug samen.

Dit kan worden uitgebreid ten voordele van het effect door grotere cirkels te maken met meer personen in dezelfde kleur.

Ook kan je het toeval laten bepalen hoeveel keer de dans wordt uitgevoerd en door de koppels niet vooraf te tellen.

Je kan vb. verschillende kringen vormen, de eerste die terug een kleurenwiel heeft wint en dan stopt gelijk ook de dans.

Gelukkig gaat deze eendelige muziek niet snel vervelen en is het mogelijk om tot het oneindige door te gaan.

Dansbeschrijving Marianne Wynen / Muziek van René Krol