Singer songwriter


René Krol als Singer songwriter

1. Een lied als een verbeelding


Songteksten


2. CeremoniesEen lied als een schilderij

De basis van het singer-songrepertoire is uniek gitaarspel. In velerlei alternatieve stemmingen is een wat gelaveerd repetitief ritme, de basis. Vanuit een compositie vormt het beeld of begint een gedicht met woorden en met tekst komen kleuren en door het gemengde pallet komt opnieuw ritme en taal en waaruit een song ontstaat. In deze volgorde of ook soms geheel andersom, doch steeds bezield in meerdere artistieke technieken. Vertrekkend van een waargebeurd omlijnd verhaal wordt dit steeds omgezet worden in een soort van poëtisch proza.

The Sanderling
QUINACRIDONE VIOLET

INSIDE AUREOLIN

RAW BURND SIENNA

FRENCH ULTRAMARINDEEP SCARLET RED

VIRIDIAN SO FINE

IVORY BLACK

ALIZEARIEN CARMINESTILL I'M RUNNING OUT OF TIME

STILL I'M RUNNING OUT OF TIME

WHO TURN MY SANDERLING UP SIDE DOWN

WHO TURN MY SANDERLING UP SIDE DOWNNooit is een compositie vast omlijnd in één versie. Dankzij het uniek en unisono gitaarspel ontstaan meerdere weergave van composities. Songs, teksten worden vertaald van man naar vrouw en visa versa of weergegeven in een andere taal. Een voorbeeld hiervan is "Once She Was"

Want vaker is de song een brede instrumentale uitgesponnen repetitieve compositie met her en der al dan niet een tekstuele invulling. Dit maakt dat een compositie of een nummer minutenlang uitgesponnen wordt en wendingen doormaakt zodat, door de tijdsduur en de vorm het intro en het gevolg vaak geen overeenkomst meer hebben. O.m. in the ghost track van CD IrremplaÇable "Weather Forecast"

Keltische invloeden zijn courant aanwezig. Veelvuldige versieren van de melodieën als ook in het gebruikte instrumentarium: gaande van doedelzak, Ierse bouzouki of low whistles.

Op het nieuwste album Irremplaçable is er veel aandacht gegaan naar gezongen nummers. De briljante songteksten hiervan zijn hier beschikbaar.

Ceremonies: voorbeelden


Goudkust Aquarel
Zo, ik neem afscheid, teder...

Voorbeeld Inhoudstafel:

  1. Instrumentaal : December voor jou
  2. Instrumentaal : Cabo finisterre
  3. Lied : Geef mij uw kracht
  4. Instrumentaal : Winter wint5. Instrumentaal : Het gestrande schip


Instrumentaal : December voor jou

Dit larghetto is tot stand gekomen in december, in het kille seizoen dat stapvoets, tergend langzaam voortglijdt doch met vaste tred. Dit is een melodie om het afscheid nemen te begeleiden. Deze openingsmelodie is statisch, plechtig en zet de toon naar een stijlvolle maar ingetogen viering.

Instrumentaal : Cabo finisterre

De kaap voor de kust van het Spaans Galicië is sinds mensenheugenis een barrière geweest die elk levend wezen weerhield om over te steken naar het onbekende, het onmogelijke, het einde.

Naast de letterlijk vertaling van Cabo finisterre krijgt deze slowair een figuurlijke en feeërieke betekenis:

Het einde van de wereld,

het einde van het leven.

De melodie is krachtig en definitief classiek. Ze houdt, met reden, stand naast de allermooiste melodieën uit de Keltische cultuur.

Lied : Geef mij uw kracht. Hierin ligt de prachtige boodschap om te durven vragen om hulp en om met die hulpvraag naar kracht niet alleen te staan.In dit lied is inhoud open en is inhoudlijk zelf in te vullen, volgens de nood en het interesseveld van elke individu. De gezongen partitas worden afgewisseld met een instrumentaal, melodisch tussenstuk. Dit interludium wordt consequent herhaald na elke zangdeel en met inspiratie van het moment uitgevoerd. Geef mij uw kracht kan over lange tijd worden uitgespeeld en kan al la minute bijgestuurd worden zoals het de viering het beste uitkomt. Gezongen in een Engelstalige versie verschuift de cadans van largo naar allergetto. Voor beide geslachten. Hieronder voor Vader

Eens was hij hier
Nu is hij daar
Alles staat stil
Nu is hij klaar

Geef mij uw kracht

Geef mij uw kracht

Niets kwam hem vragen
Reden voor geen
Iets kwam hem halen
Nu is hij heen

Geef mij uw kracht

Geef mij uw kracht

Vader in hem
Vader in mij
Niets is verlaten
Daar zal hij zijn

Geef mij uw kracht
Geef mij uw kracht

Instrumentaal : Winter wint

Deze rustgevende mazurka bestaat uit rijp begeleidend gitaarspel dat van net zo groot belang is als de klagende melodie op viool.

Het spel berust op een krachtig vast schema van akkoorden en geniet de vrijheid van improvisatie over het melodisch hoogtepunt naar een uitstervend einde. Deze welluidende reek samenklanken begeleiden intens en oneindig een mediterende gedachte.Instrumentaal : Het gestrande schip

Soms kan een reis lang duren, soms maar kort.

Op één moment houdt het op.

Het gestrande schip is een trage treurzang dat, weergegeven op diatonische accordeon en nyckelharpa behaaglijk wordt neergezet.

Met veel rust en eerbied wordt de afgelegde weg beëindigd met een grandiose heldhaftige melodie. Statisch en medogenloos als een echo, vergezelt de melodie de menigte op hun weg terug.